zondag 7 september 2014

Column: een wijs btw-besluit voor het onderwijs


Scholen betalen gewoon btw. De zin daarvan staat weleens ter vestzak-broekzak discussie maar daar gaat het nu niet over. Scholen betalen 6% btw voor leermiddelen die op papier worden geleverd, ze betalen 6% of 21% voor digitale leermiddelen en ze betalen geen btw voor een ingehuurde zzp-er die interactief les geeft.

Digitale leermiddelen die op cd-rom staan of die een code op een stuk karton aanleveren, vallen onder het 6% tarief. Exact dezelfde leermiddelen die je downloadt van het internet worden als dienst gezien en vallen onder het 21% tarief. Ja, iedereen vindt dat gek, echt iedereen. Zoals de zaken nu zijn zegt de overheid daarmee tegen scholen: blijf weg van het internet, blijf werken met boeken en hooguit cd-rom's. Koop geen iPads, want daar past geen cd-rom in en werkt niet in de Cloud, want dan ben je dief van je eigen portemonnee. Een duidelijke boodschap.

Is daar wat aan te doen?
De eenvoudige oplossingen zijn onacceptabel. Beide tarieven voor scholen naar 6% brengen, zou het kabinet geld kosten. Beide tarieven naar 21% brengen zou het kabinet blij maken, maar de scholen niet.

Wat is wijsheid?
Voor wijsheid moeten we een stap terug. Digitale leermiddelen die in functie identiek zijn aan folio (papieren) leermiddelen... moeten uiteraard op dezelfde manier belast worden. Daarom stel ik voor om op dit punt het kabinet blij te maken en beide naar 21% btw te brengen. Dat levert wat extra btw-inkomsten op, ook buiten de scholen. Compenseer scholen hier eventueel nog een paar jaar voor. Tegelijk maakt het digitale boeken - in verhouding met hun papieren tegenhanger - goedkoper.

Het voorstel is nog niet compleet. Er zijn ook digitale leermiddelen die in bijna niets lijken op folio leermiddelen. Interactieve, adaptieve programma's die de leerling aan de hand nemen, ieder op een persoonlijk pad naar de beste toekomst. Die duidelijke uitleg geven, die veel oefenen, die feedback geven op ieder foutje dat wordt gemaakt en die moeiteloos samenwerken met de vakdocent. Die programma's waar de leerling uren per week directe begeleiding van krijgt, die zouden gewoon gezien moeten worden als een ingehuurde zzp-er en dus vrijgesteld van btw.


Als je dan toch een verandering in de btw-afdrachten doorvoert omdat de huidige situatie knettergek is... doe het dan gelijk goed.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: