maandag 15 september 2014

Column: Overheid gaat concurrentie aan met uitgevers


Opmerkelijk, programma's als Rekentuin en Taalzee zijn ontwikkeld door ambtenaren, betaald van belastinggeld. De resulterende interactieve software is niet slecht, niet geweldig, wel héél goedkoop.

De overheid begeeft zich als educatieve uitgever op glad ijs. Zij concurreert nu namelijk rechtstreeks met de bestaande boekenuitgevers en erger nog, met interactieve uitgevers zoals... Muiswerk Educatief en Ambrasoft.

Tijdens de vergaderingen van de doorbraaktafels, voorgezeten door OCW, wilden een aantal aanwezigen de Oefenweb-producten noemen in het eindverslag. Als voorbeeld van hoe het ook goedkoop kan. Na enige discussie bleek dat iedereen het erover eens was dat door de overheid gesubsidieerde productontwikkeling de marktwerking verstoort.

Ook de UvA weet dat. Dus snel een logo gemaakt en een bedrijfje opgericht. Dat geïnvesteerde belastinggeld is iedereen straks weer vergeten. Oefenweb.nl BV (opgericht in 2009) is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam welke valt onder de paraplu van de UvA Holding. Maar de marktwerking IS al beïnvloed. Eerst vonden wij het alleen maar oneerlijk dat de overheid dit deed. Mopper, mopper, klaag, klaag. Daarna redeneerden wij: "Maak je niet druk over iets waar je niets aan kunt doen. Doe wat je wel kunt doen."

Wij hebben onze interactieve, online reken- en taallijn 'Muiswerk Compleet' voor de basisschool om te beginnen een heel jaar veel goedkoper gemaakt dan het product van de overheid, € 0,- namelijk. Daarna gaan scholen pas een jaarcontract aan en dat is voor de meeste scholen nog steeds goedkoper dan het overheidsproduct. Een school van 250 leerlingen betaalt ongeveer € 2,- per leerling, voor een heel jaar taal en rekenen oefenen op school en thuis. Mocht deze door de 'afgedwongen' prijsstelling niet kostendekkend blijken dan dienen wij een subsidie-aanvraag in en rekenen wij op clementie van de overheid.

U kunt Oefenweb bezoeken. Uiteraard door u te vervoegen bij de receptie van de Universiteit van Amsterdam. Muiswerk Educatief kunt u bezoeken in Uithoorn op ons eigen adres, gesitueerd aan de Amstel. U bent van harte welkom.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: