maandag 24 november 2014

Column: Een 10 voor Bill Gates en Steve Jobs scholen


Eigenlijk boycot ik Toine sinds hij het nodig vond om Willem Holleeder uit te nodigen in College Tour. Bij Anouk ben ik nog sterk geweest maar naar Bill Gates was ik TE nieuwsgierig. De rijkste man op aarde en misschien ook wel de slimste? Ik heb gekeken. 

Bill Gates is met vrouw en vader bezig met het uitroeien van dodelijke ziekten in de wereld en dat doet hij erg goed, denk ik. Hij zal om die reden voor de tweede keer de geschiedenisboeken ingaan. Ik gun het hem van harte, dit is een speciaal mens.

Bill is duidelijk niet meer met Microsoft bezig. Er was geen vraag waar hij nerveus van werd. Dat de 4.000 studenten in de zaal allemaal een iPhone hadden en geen van hen een Windows Phone deed hem niets. Dat Microsoft in ras tempo in alle markten terrein aan het verliezen is, deerde hem niet. Dat ze de tablet-revolutie volkomen gemist hadden deed hem niet verzitten in zijn stoel. Microsoft was in vertrouwde handen van Satya Nadella die verstandige beslissingen nam en ja, af en toe ook Bill belde om advies, maar dat was het dan ook.

Gestuurd door Toine vertelde hij ook van zijn bezoek aan het het sterfbed van Steve Jobs en hoe ze daar hadden gesproken over hoe ze samen de wereld hadden veranderd, in iedere hoek van de maatschappij... behalve in het onderwijs. Waarom hebben pc's het onderwijs niet spectaculair veranderd? Voor ze eruit waren was Steve Jobs overleden. Inmiddels is er in Nederland notabene een nieuw type school opgericht dat zich trots Steve Jobs scholen noemt. Voor mij is het belangrijkste kenmerk van die scholen dat ieder kind in iedere groep desgewenst de hele dag toegang heeft tot computer of tablet en het internet en leerkrachten op die scholen zien de kracht van die apparaten en zijn er niet bang voor. Dát gaat de uitgestelde revolutie in het onderwijs teweeg brengen.

Terug naar College Tour. Toen Toine aan Bill vroeg of hij het niet als een mislukking zag dat Windows 8 enorm veel fouten bevatte, gaf hij aan dat Windows 9 veel beter zal zijn. Iemand zou Toine, die daar niet op reageerde, en Bill toch eens moeten vertellen dat Satya een maand eerder de wereld heeft laten weten dat Windows 9 wordt overgeslagen en dat de volgende versie Windows 10 gaat heten. Nee, met Microsoft is Bill niet meer bezig.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

2 opmerkingen:

Theo Schijf zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Theo Schijf zei

Vanmorgen op bezoek geweest bij De Ontplooiing in Amsterdam, een Steve Jobs school. Rondleiding gehad door Vincent Everts en gesproken met een aantal leerlingen. Zeer de moeite waard. Een van de verrassingen was voor mij dat er ook een stevige hoeveelheid controle is op hoeveel er per dag wordt geoefend in rekenen en taal. Dat maakt mij blij!