maandag 19 januari 2015

Column: Grijze massa met pensioen?


Iemand vertelde me vijf jaar geleden: het primaire onderwijs zal pas gaan vernieuwen als de grijze massa van de pabo's met pensioen is. Misschien is dat nu gebeurd, of misschien is het toch dat ouders het heft in eigen hand nemen (onderwijs voor de nieuwe tijd) of misschien gaan de vernieuwers buiten de pabo's om (stichting Leerkracht), feit is dat er grote vernieuwingen gaande zijn in het primaire onderwijs.

Leerlingen hebben op steeds meer scholen een groot deel van de dag toegang tot een computer of tablet en het internet. Dat geeft talloze nieuwe mogelijkheden. Zelfs voor de allerjongsten. Een prachtig voorbeeld vind ik LetterSchool, een app waarmee je de letters leert schrijven, perfect begeleid en beloond door een slimme ingebouwde tutor. De hoeveelheid interactief oefenmateriaal op het internet is bijna onbeperkt. Een nieuwe taak voor leerkrachten is het scheiden van het vele kaf van het soms lastig te vinden koren.

Leerkrachten die daar niet mee om kunnen gaan, raken in de minderheid. "Ik ben digibeet", kon je vroeger met een stoere glimlach brengen. Inmiddels zeg je dat met een zure grijns. Leerkrachten die ooit riepen in de woestijn, veranderen in de leiders van het nieuwe onderwijs. Die nieuwe leiders zullen wel iets moeten inhouden want het experimenteren is voorbij, hun verantwoording is ineens schoolbreed.

Directeuren en bovenschoolse leiders staan voor de uitdaging om het nieuwe onderwijs in goede banen te leiden. Door zichzelf te informeren bijvoorbeeld via stichting Leerkracht: elke dag samen een beetje beter. Zij moeten besparingen vinden om de nieuwe kosten te compenseren, misschien de prijs van dure methodes ter discussie stellen of zelfs de hele methode. Ze staan voor de taak - de lastigste van allemaal - om afscheid te nemen van leerkrachten die het echt niet trekken. En ze kunnen maar beter zelf opzij gaan als ze deze nieuwe taken niet zien zitten. Ze hebben geen keuze want ouders kiezen voor scholen die voor nieuw gaan. Alleen een digitaal schoolbord... daar trappen ouders niet meer in.

Ouders kiezen scholen voor hun kinderen en ze zijn beter geïnformeerd dan ooit. Ze kiezen niet meer alleen op basis van de religieuze achtergrond van de school, ze kiezen voor de kwaliteit van het nieuwe onderwijs.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

1 opmerking:

Annelies Blom zei

Dacht ik bij de titel even, heel even, dat het om Muiswerk ging.