vrijdag 6 februari 2015

Column: Oordje gierig en stuiverke zot


Op de NOT heb ik van een aantal Muiswerk-gebruikende basisscholen gehoord dat ze binnenkort van hun directeur moeten kiezen tussen Ambrasoft, Muiswerk en Taalzee & Rekentuin. Thuis gekomen heb ik overlegd met mijn vrouw en hebben wij besloten om de kinderen te laten kiezen tussen hagelslag of pindakaas op hun brood in het vervolg. Dan kunnen we groter inkopen en veel geld besparen. Ons dure Filmnet-abonnement en ons FOX Sport abonnement houden we wel aan.

Er zijn programma's die veel geld kosten per leerling. Ik denk aan Cijferhaai bijvoorbeeld, verouderd, niet voor tablets en onbetaalbaar. Er zijn methodes die veel geld kosten per leerling, u geeft daar kapitalen aan uit om de zoveel jaar. Er zijn boeken en werkboeken die veel geld kosten. Maar... Muiswerk Online, Ambrasoft en Taalzee/Rekentuin (ik neem het een keer op voor alle drie) zijn zoooooo goedkoop, denk aan een paar euro per leerling per jaar, dat het idioot is om daar juist op te bezuinigen. Dat is oordje gierig en stuiverke zot. Interactieve software die echt gebruikt wordt, werkt. En niet alleen voor uitvallers maar juist voor de hele klas. Het gebruik van één programma in alle groepen brengt ongetwijfeld voordelen met zich mee, maar de kleine kostenbesparing is een verkeerd argument. Als er maar één leerkracht is die enthousiast gebruiker is van een van deze producten, houd het dan aan, want dan verdient het de kosten dubbel en dwars terug.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: