maandag 16 februari 2015

Column: Reken op een leuke baan en een gelukkig bestaan


Welkom allemaal op het Uithoorns VMBO. We staan weer voor een nieuw schooljaar. Een jaar van hard werken voor mij... voor alle medewerkers van dit college en... ik hoop van harte... ook een jaar van hard werken voor jullie.

Vorig jaar hebben 130 studenten het examen gedaan en daarvan zijn er 122 geslaagd. De acht die niet geslaagd zijn... daar lig ik wakker van. Je school niet halen geeft je zo'n achterstand in het vinden van werk, brengt je misschien wel op het slechte pad, is soms het begin van een ongelukkig bestaan, dat het mij wakker houdt.

Er wordt veel gesproken over de rekentoets. Iedereen bemoeit zich ermee. Ik heb nieuws voor jullie: de rekentoets is op deze school niet belangrijk. Rekenen is voor jullie wel belangrijk en niet alleen als je verder wilt met technische vakken. Wisten jullie dat onderzoek heeft aangetoond dat wie goed leert rekenen een gezonder en langer leven tegemoet gaat, een leukere partner aan de haak zal slaan en gemiddeld meer zal verdienen? Goed leren rekenen doe je voor jezelf.

Een groot aantal van jullie is met taal- en rekenachterstanden van de basisschool gekomen. Ik neem jullie dat niet kwalijk maar, als ik eerlijk ben, de basisscholen wel een beetje. Ik heb gemerkt de afgelopen jaren dat jullie in zowel taal als in rekenen veel meer kunnen dan je ooit dacht te gaan kunnen. Jullie zijn beter dan je denkt en daar ga je op deze school achter komen.

Naast taal en rekenen krijgen jullie hier nog veel meer vakken. Daar zal meneer Giethorst straks uitgebreid over vertellen. Jullie gaan een afwisselende en leerzame tijd tegemoet en ik hoop dat jullie daarvan zullen genieten.

Ik wil heel graag mijn uiterste best doen om jullie te laten slagen zodat je daarna een leuke baan, een leuke partner en een gezond en gelukkig leven kunt hebben. De 122 geslaagden van vorig jaar hebben er jaren lang hard voor gewerkt en ik hoop van harte dat jullie dat ook willen doen. Reken daarna op een leuke baan en een heerlijk bestaan.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: