maandag 4 mei 2015

Column: Samen het onderwijs uitvinden


De beste manier om de toekomst te voorspellen... is hem zelf uitvinden. Al tientallen jaren is dat precies wat wij doen. Samen met leerkrachten, directeuren en leerlingen vinden we een nieuwe manier van onderwijzen uit die je best mag aanduiden met adaptief of gepersonaliseerd leren.

Goed onderwijs begint met goede leerkrachten. Zij zetten de lijn uit. Zij weten wat het einddoel is. Zij weten allang dat je met alleen een boek en een methode bent veroordeeld tot vooral klassikaal onderwijs. De persoonlijke aanpak is dan ondoenbaar als je ook nog thuis het vlees wilt kunnen snijden doordeweeks.

Wij hebben van u geleerd hoe het wel kan. Met het einddoel voor ogen wilt u als startpunt voor iedereen een online leerplan verschillend per niveau en leerjaar. Dat leerplan wilt u makkelijk aan kunnen passen, eerst voor uw klas naar uw inzicht en daarna ook voor individuele leerlingen. Na de testafnames in het begin van het jaar moet het leerplan zich liefst automatisch op de resultaten ervan aanpassen. Wie voor ligt in taal, krijgt meer tijd voor rekenen dit jaar. Wie helemaal vooruit loopt, krijgt extra uitdagingen. Wie vrij werken aankan, krijgt vrije opdrachten en wie direct aangestuurd moet worden, krijgt taken toegewezen. U vult zelf aan met extra opdrachten, klassikaal of individueel om het onderwijs wel ook sociaal te houden.

Wij kunnen jaar na jaar bijsturen in de aanpak. Wij hebben ons online platform van de grond af aan samen met innovatieve docenten opgebouwd: Muiswerk Online. Tweemaal per jaar voegen wij functionaliteit en content toe aan ons platform. Uw goede ideeën komen zo heel snel terecht bij alle scholen in Nederland.

Nieuwe content wordt meestal gemaakt door leerkrachten die niet tevreden zijn met bestaande methodes en die zelf weten hoe het beter kan. Hun kennis, hun manier van oefenen en van feedback geven bakken wij in, in ons platform. Het resultaat stellen wij tegen een vergoeding beschikbaar aan alle scholen van Nederland. Een deel van die vergoeding gaat naar de makers. De content blijft hun eigendom en zij blijven het bijwerken. Zo is onderhoud gegarandeerd en overleven de online producten een nieuwe munt, een nieuwe spelling en nieuwe politieke omstandigheden.

U bent van harte uitgenodigd mee te doen. Samen voorspellen wij de toekomst van het onderwijs... door hem uit te vinden.

PS. Ere wie ere toekomt. De slogan "De beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf uit te vinden" is van Bell Labs.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: