woensdag 21 september 2016

Column: Hoeveel is 3 plus 4?

Als je het antwoord weet, lees dan door. Ik heb een nieuwe rekenmachine gemaakt voor de iPhone en iPad. Weer een nieuwe rekenmachine? De iPhone heeft toch al een rekenmachine?


De vormgeving van iOS vind ik best mooi. Echter de rekenmachine van Apple lijkt, zie boven, echter meer op een kunstuiting van Joni dan op een praktische rekenmachine. Alle knoppen lijken gelijk en gelijkwaardig alsof de verschillen in functie er niet toe doen, alsof je hersenen gewoon wel iedere keer alle knoppen even opnieuw lezen voor je aan het invoeren van een berekening begint. Opschriften en resultaten worden zo mooi dun weergegeven dat ze slecht leesbaar zijn geworden. Vorm ver boven functie.

Daarom heb ik op mijn tweewekelijkse hobbydag een nieuwe rekenmachine gemaakt. Hij heet Rekenhulp en hij is voorlopig gratis te downloaden uit de AppStore. De knoppen zijn duidelijker en in gebruik merk je dat je hersenen veel makkelijker ieder knop vinden. Probeer maar.


De rekenmogelijkheden zijn natuurlijk nagenoeg identiek aan die van iedere rekenmachine. Hoewel...

Een functie die ik heb afgekeken van een kindvriendelijke rekenmachine is dat je de antwoorden op eenvoudige opgaven eigenlijk een paar tellen moet vertragen zodat je als gebruiker ook je eigen hoofdrekenhersenen laat werken. Onderzoek laat zien dat je op een rekenmachine onbewust ook 3 + 4 intypt terwijl je allang weet dat dat... 7 is. Zodra je een rekenmachine ter hand neemt begint het afstompen. Voor je het weet heb je je rekenmachine ook echt nodig om 3 + 4 uit te rekenen. Door de antwoorden op eenvoudige opgaven iets te vertragen voorkom je het afstompen en blijf je de eenvoudige berekeningen uit je hoofd doen.


Laat je een twaalfjarige dit soort sommen maken 1000 + 47 + 9789 op de rekenhulp, dan zie je ze die eerst letterlijk intypen en na een paar van dit soort sommen zie je ze 1047 + 9789 intypen. Zo wordt 2 x 3 : 7 al snel 6 : 7. Het afstompen is gestopt. Je rekent immers veel sneller als je ook je hersenen blijft gebruiken. Dit geldt precies zo voor volwassenen

De iPad heeft nog geen rekenmachine. De standaardrekenmachine van de iPhone is tegenwoordig te verwijderen vanaf iOS 10 (even vasthouden en op het x'je klikken, daarna op je Home-knop). Vervang hem dus gerust door mijn Rekenhulp om prettig te rekenen en gelijk scherp te blijven.

Ga naar de AppStore.

Theo Schijf is hoofd ontwikkeling en algemeen directeur van Muiswerk Educatief. Hij schrijft over zijn belevenissen en ervaringen en geeft zijn visie over zaken met betrekking tot onderwijs en ict.

Geen opmerkingen: