dinsdag 11 juli 2017

Wie is Muiswerkdocent van het jaar 2016-2017?

De Frater van Gemertschool in Tilburg levert de Muiswerkdocent van dit schooljaar. Wanda van Opbergen logde door het gehele schooljaar het meest in bij Muiswerk Online. Bram van Tongeren, didactisch adviseur bij Muiswerk, ging bij haar op bezoek om de prijs persoonlijk te overhandigen. Van deze gelegenheid werd meteen gebruik gemaakt om haar kort te interviewen. 

Allereerst, van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs. Naast een bos bloemen en een certificaat een prachtige iPad Air. Je bent de actiefste docent geweest dit schooljaar. Wat is jouw geheim? 
Wij werken met alle leerlingen in klas 1 en 2 van het vmbo met Muiswerk. Wekelijks is er een zogenoemd Muiswerkuur gereserveerd waarin iedere leerling 45 minuten actief met het programma werkt. Haal je deze 45 minuten niet, dan heb je huiswerk. Voorafgaand aan de les check ik vervolgens of de oefenminuten zijn gemaakt, hoe de oefeningen zijn gemaakt en hoe vaak een oefening wordt gemaakt. Deze informatie gebruik ik om de les goed voor te bereiden zodat ik met de leerlingen in gesprek kan gaan over hun vorderingen.

De leerlingen weten dus dat jij actief met ze meekijkt? 
Dat weten zij inderdaad en dit zorgt voor een actieve leerhouding. Het heeft geen zin om je oefeningen af te raffelen want dat zie ik meteen. Hierover ga ik dan met ze in gesprek.

Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen een oefenplan op maat krijgen? 
Wij gebruiken testsuite 7 en het Muiswerk Volgsysteem. Het vakprotocol wat uit testsuite 7 rolt, bepaalt de inhoud van de leerplannen. Iedere leerling heeft een leerplan op maat. Zo weten we zeker dat we gericht bezig zijn om de achterstanden weg te werken.

Hoe zorg je dat de leerlingen gemotiveerd zijn om met deze achterstanden aan de slag te gaan? 
De Meijerink referentietest nemen we driemaal per jaar af. Het resultaat bespreek ik één op één met de leerling. Het vakprotocol laat precies zien met welke oefenmodules de leerling aan de slag gaat. De ene leerling gaat met grammatica oefenen en de ander met begrijpend lezen. Doordat ze weten dat dit het resultaat is van hun gemaakte test snappen ze waarom ze hun achterstand weg moeten werken. Dit werkt erg motiverend.

Heb je nog tips voor Muiswerk Online?
Het zou heel mooi zijn als de leerling zelf inzicht krijgt in het vakprotocol en/of de groeitab. Dit is tenslotte zijn eigen resultaat. En het is goed om hem hieraan te herinneren. Je geeft hem inzicht in het eigen leerproces.


Geen opmerkingen: