dinsdag 23 januari 2018

Eerst het leerplan, dan de takenmap

Leerkrachten vragen ons met enige regelmaat hoe het leerplan en de takenmap van Muiswerk Online zich precies tot elkaar verhouden. Je bespaart het meeste tijd en werkt het prettigst door beide in te zetten. Vandaar een korte toelichting over het gebruik.

Het leerplan is de basis
Muiswerk Compleet genereert voor iedere leerling automatisch een leerplan op maat op basis van de opleiding. Het is essentieel om iedere leerling de juiste opleiding (groep) mee te geven, want zonder dat gegeven weet het programma niet wat het niveau is van de leerling. Normaal gesproken gaat dit eenvoudig via de gegevens uit uw administratiesysteem zoals Magister, ParnasSys of SOM. Maar de opleiding is natuurlijk ook handmatig in te vullen. Wanneer u de juiste opleiding invult, komt het adaptieve mechanisme van het programma tot volle bloei en kan iedere leerling grote sprongen vooruit maken.

Als leerkracht kunt u het leerplan gebruiken om te bepalen met welke vakken en vaardigheden een leerling aan de slag gaat. Hier heeft u de takenmap dus niet voor nodig, maar u stelt dit in via het leerplan. Als u hierin geen weloverwogen keuze maakt, dan bestaat de kans dat de leerling aan onderwerpen werkt die op dat moment minder relevant zijn of zelfs onwenselijk.

Meer informatie over het leerplan.

De takenmap als extra tool
De takenmap is een handige functie waarmee u als leerkracht oefeningen uit Muiswerk selecteert en die in een apart mapje voor één leerling of voor een groep leerlingen klaarzet. Bij bijvoorbeeld een onderwerp als klokkijken, breuken, of het toepassen van de regel van ‘t kofschip is het prettig als de leerlingen flink kunnen oefenen. Muiswerk levert dit extra oefenmateriaal, aangevuld met extra instructie. Zo is het programma flexibel in te zetten naast andere leermiddelen.

Wij merken dat de takenmap steeds vaker wordt gebruikt. Dat is prima, maar vergeet niet om éérst het leerplan goed in te stellen!

Meer informatie over de takenmap.

Wanneer er vragen zijn, helpen onze supporters u graag. Bel 0297-523159 of stuur een e-mail naar support@muiswerk.nl.

Begin bij het leerplan...


Gebruik daarna eventueel de takenmap.


Geen opmerkingen: